Röportajlarımızın ilkini 1990’da 240m²’lik bir imalat atölyesinde çalışmalarına başlayan, 1998’de çevreye duyarlı kendi arıtma tesisi olan İkitelli Galvano Teknik Sanayi Sitesinde 1000 m² kapalı alanlı tesislerine taşınarak Atmosfer kontrollü teknolojisine giriş yapan, 2002’de ise otomotiv sektörüne dahil olan, 47 kişi ile hizmet veren Marmara Isıl İşlem’in kurucu ortağı ve genel Müdürü Melih Yüksel’le gerçekleştiriyoruz. İşte Melih Yüksel’in Almanya Gezisi, Sektör ve Misad hakkındaki düşünceleri.
- 2007’de Bursa Kalıp Fuarı’na katıldığımızda Isıl İşlemciler arasında teşvik gezileri yapıyorduk. Sektörü konuşmak için bir araya geldiğimiz önemli ismlerle MİSAD’ın temellerini attık. O günden bu yana önemli işlere imza attık. Sektörün avantaj ve dezavantajları konusunda sürekli istişare içinde olmaya çalıştık. Analizler yaptık. Devam eden süreçte heyecan kaybına bağlı, yönetimsel bazda bazı aksaklıklar yaşasak da bunların üstesinden geldik. Ufuk açıcı geziler tertiplemeyi hep önemsedik.
- Bugün bu ziyaret özelinde, bu gibi gezileri düzenleyebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Her gezi, önemli bir tecrübe demek. Ülkemizin endüstride ulaştığı nokta belli. Isıl işlem ve basitçe çelik sektöründe ABD’den sonra sektörün kalbinin attığı Almanya’nın konumu tartışılmaz. Almanya’yı gezimiz boyunca, yarı iletkenler alanındaki teknolojiden ve high tech makinelerden özellikle etkilendim. Endüstri 4.0’ın geldiği seviyeyi yakından görmek oldukça faydalı oldu. Mercedes Üretim Tesisi’ndeki gezimiz oldukça verimliydi.
- Derneğimizde bazı komiteler kurarak Işıl İşlem Sektörü’nü endüstri-teknik liselere sevdirmemiz gerektiği kanısındayım. Fakültelerinde metalurji ve malzeme eğitimi veren; özellikle Anadolu’daki Üniversitelerde sunumlar yapmalı, paneller düzenlemeliyiz. Nitelikli insana ihtiyaç duyan sektörümüz 7/24 aktif olan, sürprizlere müsait ve ufuk açan bir alanı kapsıyor. Bu bağlamda Şahsi becerisi ve algısı yüksek, pratik gençleri eğitmemiz gerekiyor.