Fokus Kalite'den Suat Bey ile sektör üzerine keyifli bir sohbet.
2010 yılında Mersin’de tahribatsız muayene hizmeti vermek üzere kurulan, Mersin ve çevresinde çeşitli projeleri tamamladıktan sonra 2012 yılında merkezini İstanbul’a taşıyan, NDT hizmetinin yanında Proje idaresi ve kalite kontrolü hizmetleri, Kaynak mühendisliği hizmetleri alanlarında ülkenin önde gelen kuruluşlarına hizmet veren Fokus Kalite’nin sahibi Suat Karadayı ile birlikteyiz. Kendisiyle firması, stratejisi ve sektörün geleceğine dair keyifli bir sohbet gerçekleştiriyoruz. Öncelikle Fokus Kalite’yi soruyoruz kendisine.
- Yaklaşık kırk beş kişinin çalıştığı Fokus Kalite olarak Ataşehir’de hizmet vermekteyiz. Bizim “sabit” ısıl işlem fırınlardan ziyade lokal ısıtma yapabilen “portable” ısıl işlem cihazlarımız var. Bunlarla, bir takım alaşımlı ya da karbon çeliği (carbon steel) olup da ısıl işlem gerektiren malzemelere kaynak öncesi ön ısıtma, kaynak sonrası gerilim giderme ve gerektiğinde normalizasyon ısıl işlemi yapıyoruz. Malzemedeki gerilimleri ısıl işlemle gidererek mekanik özelliklerini iyileştiriyoruz. Bunun akabinde de ayrıntılı bir rapor hazırlayıp, bunu müşterimize teslim ediyoruz. Şu an İzmir de inşaatı devam etmekte olan Star rafinerisi inşaatında 12 kişilik bir ekip ve 10 tane ısıl işlem makinası ile hizmet veriyoruz.
- Ferhatpaşa’daki ofisimizin bulunduğu binanın bir kısmını tahribatlı test laboratuvarı olarak kurduk. Bu laboratuvarda malzemelerin kimyasal ve mekanik özelliklerini kontrol edebiliyoruz.
- Çekme, eğme, sertlik, çentik darbe, kırma ve kimyasal analiz testlerini yapıp müşteriye raporluyoruz.
Suat Bey doğru mu anlıyoruz? Laboratuvarınızda, sektörün ihtiyaçlarıyla ilgili mütemadiyen bir geliştirme halindesiniz, yeni bulgulara ulaşıyorsunuz. Diğer taraftan da aslında bir “mobil” hizmet mi sunuyorsunuz?
- Ndt ve ısıl işlem hakkında evet.
- Fakat Tahribatlı testler hakkında hayır.
Bu mobil hizmeti biraz daha ayrıntılı şekilde açıklamanızı istesek…
- Tabi. Bizim laboratuvarı kurarken amacımız piyasadaki mevcut sıkıntıyı aşmaktı. Yani şöyle ki, bir sürü firma bir sürü talepte bulunuyor fakat sektörde öncü olarak tabir edelin firmalar 1 ay sonra sonuç veriyor. Siz bir parça gönderiyorsunuz ve bir ay beklemek orunda kalıyorsunuz. Biz de daha evvel kendi başımıza da gelen mevzulardan yola çıkarak bu laboratuvarı kurduk. Bir örnekle açıklamak gerekirse işletme St52 malzeme sipariş etmiş, St37 vermişler. İşletme bunu kontrol ettirmek istiyor ve bir ay beklemesi gerekiyor en önemlisi bir yandan imalat sürmek durumunda, iş kaybına yol açabiliyor. Biz bu noktada parça bize geldiği andan itibaren, parça hazırlama süresi vardır, standart şekilde parçayı hazırlıyoruz ve hemen bir sonuç bilgilendirmesi yapabiliyoruz. Parça sahibini hızla doğru yola sevk ediyoruz. Örneğin diyoruz ki “Bu malzeme yanlış.” Çünkü bu hız ve netlik içermeyen geri dönüşler, imalat devam ettiğinden ötürü imalatçının bitmiş bir üründen zarar etmesine sebep oluyor. Bunları hep tecrübe ettik, müşteri ürünü bitiriyor ve öğreniyor ki kullanılan malzeme yanlış. Emek ve para öylece heba oluyor. Ya da birçok insanın canına kastedecek fahiş bir hata ortaya çıkıyor, Biz Fokus Kalite olarak bunun önüne geçmeyi hedefledik.
Peki bu laboratuvar çalışmalarınız diye adlandırdığınız hizmeti alan müşterilerinizden nasıl reaksiyonlar alıyorsunuz?
- Çok iyi reaksiyonlar alıyoruz. Biz zaten belli başlı büyük bağımsız gözetmenlik hizmeti veren firmalara hizmet veriyoruz. İşe başlayacağınız zaman “Kaynak prosedürü” diye bir yöntem vardır. Projeye başlarken kullanacağınız malzeme, kullanacağınız elektrot, bir de kaynakçıdan oluşan demo parça kaynatırsınız. Bire bir projeden kullanacağınız elektrotu malzemeyi kullanırsınız. Kaynağı yapar, teste tabi tutarsınız. Dayanımına tokluğuna sertliğine bakarsınız, ki biz mikro sertlik dediğimiz çok ince malzemelere de bakabiliyoruz. Bu testlerin sonucunda ayrıntılı raporumuzu sunarız, imalatçı da raporun kaynak prosedürünün doğru olup olmadığına işe devam edilip edilmeyeceğine karar verirler. Star Rafineri’de sayısız test yaptık.
En fazla test, en doğru sonuç diyebilir miyiz?
- Aslında şöyle oluyor, başka sektörden örnek vermek gerekirse; bazı tankerler yapılıyor LPG tankerleri… Her sacından örnek istiyorlar yurt dışından. Şahit numune diye bir olay var, müşteri diyor ki tankere kullandığın parçadan bir tane al, bunu test ettir bana raporunu gönder diyor. Bakıyor inceliyor, aksi durumda tankeri almıyor. Türkiye’de ne yazık ki bu sistem yok. Bazıları istiyor olabilir fakat yaygın değil.
Metodlu çalışmak isteyen firmalar bu hizmetten memnun kalıyor diyebilir miyiz?
- Sonuç itibariyle müşteri parasının karşılığını eksiksiz almak ister. Basitçe söylemek gerekirse bir BMW aldığınızda kaputu açtığınızda başka bir motor görmek ne hissettirirse bu da öyle bir mesele işte. Bu durumu kontrol etmek için bir mekanizma gerekli ve işte o noktada biz duruyoruz. Bunu en iyi şekilde sürdürmek gerektiğine inanıyoruz, çünkü aksi halde güvenilmez bir firma halini alıyorsunuz.
Suat Bey, size MISAD’ı sormak istiyorum. Dernekle tanışıklığınızı ve derneğin faaliyetlerine bakışınızı öğrenmek isteriz.
- Bence çok mantıklı bir hamle ile meydana gelmiş bir oluşum. Ben organizasyonlara katılım göstermek de zorlansam da, neler yapıldığını takip ediyorum. Örneğin bu en son çıkan sektör kitapçığı konusunda derneği tebrik ederim. Kitapçık ile sektörün tanımlaması yapılmış.
Mısad nasıl bir önem teşkil ediyor sizce?
- Mısad bünyesindeki üyeler, Mısad’ı oluşturan firmalar ve yetkilileri aslında ülkenin çok önemli bir yükünü sırtlanıyorlar. Ülkenin kritik bir noktasında sorumluluk alıyorlar. Örneğin savunma sanayisinde ağırlıklı olarak boy gösteren firmalar mevcut. Bu apayrı bir boyut, kutsal bir alana hizmet eden farklı firmaların bir arada durabildiği bir platform olması açısından Mısad’ı takdir ediyorum.
Peki Suat Bey, Mısad’daki üretici üyelere; yani örneğin kontunius fırınlara bağlantı elemanları üreten veya vakum fırınlarında kalıpların vakumlanmasını yapan üyelere nasıl bir hizmet sunuyorsunuz?
- Isıl işleme tabi olmuş yada olmamış her türlü parçaya çatlak testi yapabiliyoruz. Bazı malzemeler ısıl işlemden sonra zarar görebiliyor. Her malzeme normal davranmıyor. Bazı müşteriler ısıl işlemden sonra test talep edebiliyor. Çatlak testi dediğimiz manyetik test, zaman zaman radyografik test, ultrasonic test gibi testler yapıyoruz. Laboratuvar ortamında sertlik, mukavemet, tokluk gibi testleri de yapabiliyoruz. Müşterimizin bir sonraki hamlesinde elini güçlendiriyoruz.
Isıl işlem sektörüne hitap eden çoğu yerde laboratuvar malzemeleri var, görüntüleme testleri var. Belli başlı makineler var. Diğerlerinde olmayıp sizde olan, uyguladığınız spesifik bir test ya da işlem var mı?
- Laboratuvar kısmı için değil de, laboratuvara girmeden önce yapılan kontrol noktasında ayrıldığımızı söyleyebilirim. Yani biz üçüncü bir göz oluyoruz. “Parçayı ürettim ve test ettim.” cümlesinden ziyade bağımsız ve tarafsız bir kurum olarak hizmet vermek istiyoruz.
Peki uluslar arası denetim kuruluşlara bir bağlılığınız söz konusu mu?
- Direk herhangi bir bağlantı söz konusu değil. Çünkü biz aynı işi yapıyoruz. Hemen hemen aynı kulvardayız. Onlar büyük ve yurt dışı destekli, biz nispeten küçük ölçekli bir Türk Firması’yız ancak işimizi iyi yapıyoruz. Dayanak noktamız da bu. Bu noktada Türkiye Akreditasyon Kurumu ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Başvurma aşamasındayız. 17020 belgesini almak üzereyiz. Laboratuvar testlerinizin %100 doğruluğunu kanıtlayan niteliktedir bu belge. Bu bir süreç, tam olarak bize de bağlı değil çünkü hazırlıklarımız tamam olsa da sistematik olarak uzayan bir süreç. Bu belgeyi alan ülkede 10 tane firma var zaten. Biz bu bilince sahibiz, Türkiye Akreditasyon Kurumu ile kontak halindeyiz. Bir de laboratuvar için 17025 akreditasyon belgesi içinde hazırlıklara başlamış bulunmaktayız.
Bizim anladığımız; üretimin yanında destek, standartı sağlama noktalarında donanımlı bir yapınız var. Bunu söylersek doğru bir ifade kullanmış olur muyuz?
- Evet. Sıkıntıları tespit eden, sıkıntıları gideren bir yapımız var. Uluslar arsı denetim firmalarının evrensel anlamda verdiği hizmeti, burada verebilecek belgeleri hazırlanmış, donanımlı laboratuvarı ile ihtiyaçlara cevap verebilecek seviyede bir firma olma yolunda hızla ilerliyoruz.
Yani siz, “Ürettim, sattım.” ın ötesine geçerek elinizi taşın altına sokacak ve sorumluluk alacaksınız?
- Evet. Bu durumu ilginç bir örnekle anlatmak gerekirse. Mersin’de 5.5 yıl boyunca bir Fransız firmasında çalıştım. Bir tank düşünün, 100 metre çapında; olmuşluğu ile ilgili imza atıyorum ve hizmete hazır. Bunun petrolle dolu olduğunu düşünün velev ki bir yerden kaçırdı, çatladı, ürün aktı. Etrafı setle çevrili bu arada tankın. Firma size tüm ürünü faturalandırabiliyor. Diyor ki “Ben sana kontrol et.” dedim. Dolayısıyla sorumluluk büyük. Bize bozuk parça 4 kez de gönderilse 4 ünde de bozuk raporunu veririz. Artık 4.ü’de tamam sağlam raporu ver diyen de oldu. Kabul etmedik ve müşteri kaybettik. Biz Fokus Kalite olarak işimizi doğru dürüst yapmak istiyor ve böyle kayıpları önemsemiyoruz.