Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneği (MISAD) Yönetimi, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ı ziyaret etti. Koray Yavuz başkanlığında yapılan ziyarette; MISAD heyetinde Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sabahattin Özen, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Murat Çelik, Yönetim Kurulu Üyeleri Melih Yüksel, Hasan Yücel Yılmaz, Abdullah Akalın ve Yılmaz Türe bulundu.
Derneğin yapısı, genel hedefleri ve çalışma komisyonları hakkında bilgi veren yönetim kurulu üyeleri daha sonra üstünde durdukları ve İSO yönetiminden beklentileri konusunda görüşmelerine devam etti.
Meslek liselerinde " ısıl işlem " bölümü açtırtmayı hedefleyen dernek yönetimi özellikle bu konudaki bürokratik sıkıntıları dile getirerek işbirliğinin önemini vurguladı.
Uluslararası ısıl işlemciler federasyonu ile 2019 yılında yapılacak 4.Uluslararası Akdeniz ısıl işlem sempozyumu için derneğin bugüne kadar yaptığı ve yapacakları hakkında bilgilendirme yapıldıktan sonra İSO tarafından her türlü desteğin alınabileceği sözünü bizzat belirten Erdal Bahçıvan, odaların esas sahibinin sanayiciler olduğunu vurguladı.
EN ÖNEMLİ SORUN NE?
Toplantıda sektöre ilişkin karşılıklı görüş alışverişlerinde bulunuldu. MISAD Başkanı Koray Yavuz sektördeki ilk girişimcilerin ilgili mühendislik eğitimi almamış kişilerden oluştuğunu söyledi. Şu an sektörde faaliyet gösteren işletmelerin eğitim almış bir kuşağı temsil ettiğini belirten Yavuz, sanayide en önemli ve son prosesin ısıl işlem olduğunu ve ana sanayi firmalarının tedarikçileri içinde en başta ısıl işlemcileri denetlediğini anlattı.
En önemli sorunlarının Türk Eximbank kredilerini kullanamamak olduğunu ifade eden Yavuz, teşvik kapsamına da alınmadıklarını dile getirdi. İleri teknoloji ürünlerinin üretilmesine destek olan ısıl işlem sektörünün, üretim yapmaması ve sadece hizmet vermesi nedeniyle teşvik kapsamında destek alınmadığına değinen Yavuz, İSO’dan sorunlarının takibi konusunda destek istedi.
Yavuz, KOSGEB ve TÜBİTAK tarafından sanayiye verilen desteklerden yararlanabilmesi için sektöre yönelik açılım yapılması gerektiği bilgisini verdi. Fason iş yaptığı için en yüksek teknolojiyi kullanmasına rağmen ileri teknoloji ürünlerin imal edilmesini sağlayan sektörün, teşvikler içinde orta ve düşük teşvik kapsamında yer aldığını belirten Yavuz, bunun değişmesi gerektiğini dile getirdi.
İSO'NUN HEDEFİ NE?
İSO Başkanı Bahçıvan ise yeni dönemde sanayiye çok değerli katkıları olan sektörleri bulup çıkarmanın ve sorunlarını çözerek belli bir seviyeye getirmenin hedefleri arasında olduğunu söyledi. İSO olarak sektörlerin tümüne ve sorunlara hakim olmalarının mümkün olmadığına değinen Bahçıvan, bu nedenle sektörlerle yakın temas içinde olmak istediklerini dile getirdi.
Bahçıvan, MISAD gibi derneklerden beslenerek çözüm noktasında bir vizyon koymak istedikleri bilgisini verdi. Bürokrasi ve bakanlıklarla ilişkilerde birlikte hareket etmek istediklerine işaret eden Bahçıvan, İSO’nun Türkiye sanayisinin doğduğu yer olduğunu ve sanayiyi ileri taşıyacak tüm aktivitelerin yanında olmayı görev olarak algıladıklarını vurguladı.
Bahçıvan, sektörün eğitim ve yetişmiş eleman sorunlarıyla ilgili; geçen yıl İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yaparak belli sektörleri meslek okullarıyla buluşturma noktasında aracılık görevi yaptıklarını söyledi. MISAD’ın da bir pilot okul düşüncesi varsa bu konuda devreye girebileceklerini belirten Bahçıvan, gerekli girişimleri başlatabileceklerini belirtti.