İstanbul Sanayi odamızda Sayın Ekonomi Bakanımız Nihat ZEYBEKÇİ, Sayın Müsteşarımız ve 11 Bürokratımızı misafir ettik. Toplantıda dernek Başkanımız Koray YAVUZ sektörümüze ait talep önerilerini iletirken 3 adet iso ile derneğimizin ortaklaşa yazdığı “ ISIL İŞLEM STRATEJİ “ kitabını teslim etti.
Isıl işlem sanayi doğrudan ihracat gerçekleştirmediği için Eximbank kredilerini doğrudan kullanamamaktadır. Bununla birlikte ısıl işlem gören girdilerin önemli bir bölümü ihraç edilen nihai ürünler içinde kullanılmaktadır. Nihai ihracatçı firmalar vasıtası ile Eximbank kredilerine erişim olanağı uygulaması ise çalışmamaktadır. Önerimiz, Isıl işlem sanayinde nihai ürün ihraç eden firmaların girdilerine ısıl işlem uygulayan firmalar Eximbank kredilerini doğrudan kullanabilmelidir. Bu amaçla Eximbank yeni bir program başlatmalı ve ısıl işlem firmalarına cirolarının TÜİK verileri kapsamında belirlenecek bir oranda Eximbank kredisi kullandırılmalıdır.
Isıl işlem sanayi yüksek teknolojili bir iş yapmakta, orta yüksek ve yüksek teknolojili sanayilere hizmet vermektedir. Buna karşın metal eşya sanayi içinde sınıflandığından orta düşük teknoloji yoğunluklu sanayiler gibi değerlendirilmekte ve teşviklerden bu şekilde yararlanmaktadır. Önerimiz, Isıl işlem sanayi ileri teknoloji yoğunluklu sanayi olarak sınıflandırılmalı ve desteklenmelidir. Özellikle yatırım teşvikleri bu kapsamda sağlanmalıdır.
İthalat Genel Müdürlüğünüz tarafından, sektörümüzün kullandığı fırınların imalatını yapan firmaları barındıran dernek olan ‘’ EFSİAD ‘’ dan 2018 Yılı İthalat Rejimi Ek karar çalışmaları konusunda 2017/2 sayılı tebliğe istinaden görüş alınmıştır. Daha sağlıklı bir değerlendirilme yapılabilmesi için Önerimiz, sektörümüz ile ilgili bu tür görüşlerin sadece tek bir kurumdan değil, öncelikle Sanayi Odaları olmak üzere tüm ilgili kuruluş ve derneklerden alınması için bir sistem kurulmasıdır.
Yurtdışından 2. El olarak alınan ve kriterlere uymayan birçok ısıl işlem fırını başka makinalar için çıkartılan teşvik kapsamında içine ısıl işlem fırınını da katmak suretiyle Türkiye’ ye ithal edilebilmektedir. Bu çözümleri genelde büyük hacimli firmalar bularak sanayimize, sektörümüze göre üstünlük sağlayarak hem haksız bir rekabet sağlamakta hem de hurda vasfında fırınları ülkeye sokmaktadır. Önerimiz, kriterlere uymayan bir fırın var ise teşvik kapsamında da olsa ülkeye girişine izin verilmemeli, böylelikle bünyesinde büyük hacimli ısıl işlem bulunan firmalar daha küçük çaptaki ticari ısıl işlemcilere göre avantajlı duruma sokulmamalıdır.